GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Egyáltalán nem kell félni tőle. Nemcsak sportolók használják, hanem beteg emberek is, akiknek fontos a regeneráció a felépüléshez. A Magaslati sátor egy az egyben szimulálja azt a magasságot amit beállítunk rajta. A generátor a levegőben lévő oxigénmennyiséget tudja csökkenteni arra az értékre, amire beállítjuk. Ezt egy oxigén monitor segítségével tudjuk figyelni.
Sátor szimulálja a beállított hegyi magasságot. Használatakor a szervezetünk úgy érzékeli mintha fel lennénk a hegyekbe 2000-3000 m magasan, (amire épp beállítjuk), ahol A szervezetünk úgy érzi, hogy kevés az oxigén ezért elkezd plusz vörösvértesteket termelni. Ha több vörösvértestünk van több oxigént tud szállítani a sejtekbe, így nagyobb a kitartásunk, később savasodunk, gyorsabban regenerálódunk, minden jó dolog amiért a több oxigén felelős.
 
Az interneten vásárolt hagyományos edzőmaszk nem csinál mást, mint a tüdőbe áramló levegőt csökkenti. Ettől még a levegő oxigén tartalma (21%) nem csökken és vörösvértestek sem fognak szaporodni. A Magaslati sátorba ezzel ellentétben, ugyanannyi levegő áramlik be csak levegőben lévő oxigént csökkenti akár 12 % ig. Ez kell a vörösvértestek szaporodásához.
Minimum 1 hónap, de inkább 6-8 hét. Az 1. hét az akklimatizálódásról szól, ezután éred el a beállított magasságot, ami szimulálja a magaslati levegőt. A szervezetnek szüksége van 5-8 hétre, hogy a csontvelő el tudja kezdeni termelni a vörösvértesteket.
Egyáltalán nem bonyolult. Ugyanúgy kell összerakni, mint bármilyen kemping sátrat. A francia ágyról le kell venni a matracot, utána a sátrat fel kell állítani az ágyrácsra és oldalról teljesen kinyitható a sátor oldala és visszarakható a matrac. Így lesz stabil az ágyon a sátor.
A használata teljesen egyszerű. A berendezésen összesen két gomb található, amivel be lehet állítani azt a magasságot amit szimulálni szeretnénk, aztán megnyomjuk a Startot.
Minél többet célszerű benne lenni, De minimum 9-10 órát használjuk. A legideálisabb este 7-8 körül a sátorból tévézni vagy olvasni vagy laptop ozni és reggel, ha 6-7 körül kijövünk belőle akkor az 10-12 óra.
A magassági edzésekben használt legelterjedtebb és legszélesebb körben elfogadott technika a magasságban való alvás és tengerszinten edzés. Gyakran a következő kifejezéssel írják le: “Live High, Train Low”, és ezt először Benjamin Levine és James Stray-Gundersen vezette be. Na ezt egy magaslati edzőtábor esetén nehéz kivitelezni, a sátorral viszont erre való. Arról nem beszélve, hogy a magaslati sátor bérlése harmad annyiba kerül, mint egy magaslati edzőtábor.
 
Semmi! Mivel nincs légnyomás különbség, ezért nem kell aggódni attól, hogy a bent lévő átalakított levegő elillan. Szinte semmit nem lehet észrevenni.
Igen, erősen ajánlom! Egy nagy magassági túra előtt eszméletlen sokat segít, ha Magaslati sátorral a klímatizál lyuk magunkat, sokkal jobban fogod bírni a fenti oxigénhiányos állapotot és sokkal nagyobb erő léted lesz a túrához.
 
Igen, az egyik legnagyobb értelme ilyenkor van. Mivel a Magaslati sátor használatakor szaporodnak a vörösvértestek, ami által sokkal több oxigén jut el a sérüléshez, betegséghez így akár a harmadára is csökkentheti a felépülési időt!