Magaslati alvás/edzés

  • Home
  • Magaslati alvás/edzés

Magaslati alvás

A hipoxiás edzés során alkalmazott legelterjedtebb és legszélesebb körben elfogadott technika, az a magasságban való alvás. Ezt gyakran a következő kifejezéssel írják le: "Élj magasan, eddz alacsonyan", és először Benjamin Levine és James Stray-Gundersen vezette be.
Bár bonyolultnak tűnhet, a nagy magasságban való alvás, de könnyen szimulálható a Magaslati sátor segítségével. Ez a tréningmódszer azt jelenti, hogy hipoxiának (vagy alacsony oxigén tartalmú levegőnek) kitéve alszunk. Napközben fizikai edzéseken veszünk részt. Mivel ezeket a magasságokat szimuláljuk, ezért elkerülhető a Magaslati edzőtáborokba való utazás vagy a magaslati környezetben való élet szükségessége.
A sátrak segítségével bárhol és bármikor szimulálható a magaslati levegő a tengerszinttől egészen 6000 méteres magasságig. Az oxigén generátor rendkívül egyszerűen kezelhető. Kiválasztod a megfelelő magasságot és elindítod. Egy flexibilis cső segítségével jut el a beállított oxigéntartalmú levegő a kiválasztott sátorba.

A csökkentett oxigénszintű levegőben való tartózkodás a sportteljesítmény és a fizikai jóllét javítására összpontosít. Segíthet a nagy magasságokhoz való akklimatizálódásban is, mint a hegymászás. A magas légkör lényege, hogy ezekben az alacsony oxigénszintű körülmények között tartózkodunk vagy lélegzünk. Az ilyen alacsony oxigéndús levegőnek való kitettség, amelyet hipoxiás állapotnak is neveznek, nagy kihívást jelent az emberi szervezet számára. Mivel sejtjeink energiája elsősorban az oxigénből származik, a szervezetnek keményen meg kell dolgoznia, hogy kompenzálja a hiányt, amíg hipoxia alatt áll.

Árlista

Milyen előnyei vannak a magaslati sátornak?

A sportolók, a fitneszrajongók és más egészségtudatos egyének nagy hasznát vehetik ennek az egyszerű berendezésnek. Nagy lépéseket tehetnek fizikai jóllétükben. A Magaslati sátor segítségével ezt akkor és ott tehetik meg, amikor és ahol csak akarják. Még a tengerszinten is!
A magassági edzést évtizedek óta használják a sportteljesítmény javítására. Miután a mexikóvárosi olimpiai játékokon számos amerikai futórekord megdőlt, a kutatók hamarosan rájöttek, hogy ennek a magaslati levegőhöz volt köze. Napjainkban rengeteg csapat, sportoló és az egészségükért aggódó egyén alkalmazza az alacsony oxigénszintű alvást és edzést a felkészülés részeként.
Az alkalmazott módszertől függetlenül rengeteg előnnyel jár. Mivel a hipoxia állapota -vagy az alacsony oxigéndús levegőnek való kitettség- hatalmas kihívásnak bizonyul az emberi szervezet számára, számos fiziológiai reakció lép fel. Ilyen például a fokozott kapillarizáció, amely nagyobb oxigénszállítást biztosít a szövetek, az izmok és az agy számára. Az átlagos pulzusszám és a vérnyomás csökkenése segíti a zsíranyagcsere serkentését.
A magaslati sátor használatának elsődleges pontja, hogy aludj benne. Ha még pár alkalommal az edzést is meg tudod oldani, az is nagyon jó, de a sátorban való tartózkodással el lehet érni a legjobb eredményt.

A tengerszint felett

Edzés tengerszint feletti magasságban

A magasban végzett edzés segít az izom állóképesség javításában és növeli a fittséget. Ezt intenzívebb aerob és anaerob edzésekkel érhetjük el. A sportolók optimális felkészülést élvezhetnek a versenyekre vagy sportokra, ha intermittáló hipoxia állapotában edzenek ezzel a magaslati sportedzéssel. Ez javítja az egyén légzésgazdaságosságát, és edzi a szervezet azon képességét, hogy oxigénnel telítve maradjon, még nagy magasságban végzett teljesítmény közben is. A sátor használata kevesebb fáradtságot eredményez edzést követően, és gyorsabb felépüléshez vezet. Képes lesz növelni az edzésprogram intenzitását. Az oxigénszegény edzés segít javítani az ismételt résztávok teljesítményt, fokozza az anabolikus hormonális reakciókat és növeli a vörösvértestek számát. Tanulmányok kimutatták, hogy a VO2max 7%-os növekedése és az átlagos maximális teljesítmény/testsúlykilogramm (Wmax) 7,4%-os növekedése érhető el mindössze 10 napnyi 2500 méteres szimulált magasságban végzett edzés után.

Árlista