Hegymászás

Mindent az akklimatizációról

Akklimatizáció

A hipoxiás előkondicionálás védelmet nyújt az akut és egyébként halálos hypoxia ellen (az Everest közel a haláloshoz, ha pO2=30 Hgmm) megőrzi a létfontosságú szerveket, valamint csökkenti a tüdő- és agyödéma kialakulását és súlyosságát.
Évente emberek ezrei emelkednek a tengerszint feletti magasságba , legyen szó hegymászó expedícióról vagy csak egy laza sí vakációról. Sok időt és pénzt költenek az ilyen utazásokra. A hegymászóknak heteket kell tölteniük az alaptáborban, hogy hozzászokjanak a zord hipobárikus és hipoxiás körülményekhez, amelyekkel a csúcsra vezető úton szembe kell nézniük. Még ezzel az időbefektetéssel is, és függetlenül a fizikai állapottól, mindig fennáll az akut hegyi betegség (AMS) vagy más olyan tényezők kockázata, amelyek megakadályozzák a sikeres feljutást vagy tönkretehetik a nyaralást.
Ha az Everestre készülsz vagy bármilyen hasonló magasságokba, akkor ezzel a berendezéssel tökéletesen fel tudsz készülni az ottani körülményekhez és a szervezeted gyakorolhatja a hipoxiás állapotot, amitől könnyebben és magasabbra tudsz jutni rövidebb idő alatt.
A bérelhető adapter segítségével 6000 méter magasságnak megfelelő oxigént is lehet szimulálni otthonunkban.

Hypoxico Training akut hegyi betegség

Az ember nagy magasságra adott reakciója nagymértékben függ a genetikától. Egyes emberek hajlamosabbak az AMS elsajátítására, mint mások. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a 4000 m-es vagy magasabb magasságba emelkedő emberek 80%-a bizonyos mértékig szenved az AMS legyengítő tüneteitől (fejfájás, hányinger, álmatlanság). Ezt a kockázatot nem lehet teljesen kiküszöbölni, de a sátor segítségével költséghatékonyan jelentősen csökkenthető. Azáltal, hogy fokozatosan magasabb normobár hipoxia mellett alszanak, és otthoni oxigénhiányos gyakorlatokat végeznek , mielőtt elindulnak egy expedícióra, a hegymászók előre akklimatizálódhatnak, és felkészülhetnek az extrém magasságoknak való kitettségre. Hasonlóan, a tengerszinten élő turisták és nyaralók egy egyszerű, 4 héttel korábban induló IHT programmal otthonukban előakklimatizálva biztosíthatják a kellemes nyaralást.

ÉRDEKEL

Az EPO-termelés serkentésének hatásai

Az EPO-termelés serkentése és más, korábban felsorolt ​​élettani hatások révén a következő előnyökre lehet számítani egy ilyen előakklimatizációs program eredményeként:

DE3_3190